CAPÇALERA PAIS INVISIBLE

Actualitats

Los del grop sanguin O agantan mens la covid-19

Segon un estudi, totas las personas del grop sanguin O an fòrça mai de defensas biologicas per luchar contra de malautiás e la covid-19 ne seriá pas l’excepcion

| Betevé
Malgrat que l’estudi fach siá pas definitiu, una analisi del grop sanguin de divèrses malauts d’espitals catalans confirmariá que las personas qu’an lo grop sanguin O patisson un risc fòrça mendre d’èsser victima de la pandemia de la covid-19. Tala es la conclusion d’un estudi fach per l’Universitat de Barcelona.
 
Segon l’estudi, totas aquelas personas del grop sanguin O an fòrça mai de defensas biologicas per luchar contra de malautiás e la covid-19 ne seriá pas l’excepcion. L’estudi, a mai, confirma, pr’amor de lor nivèl de defensas, que las personas del grop sanguin A serián las qu’aurián un risc mai naut de se contaminar e de desvolopar de formas grèvas de covid-19.
 
L’estudi vòl èsser una ajuda a la comunautat scientifica per estudiar perqué cèrtas personas patisson un risc mai naut d’agantar la covid-19, e cèrca de dobrir la discussion per que i aja mai d’estudis prigonds sus aquel ponch e que se descobrisca s’aquò se passa al nivèl global en totes los malauts que patisson aquela malautiá o s’aquò sonque se ten al nivèl local.
 
Per far aquel estudi, qu’es estat publicat dins la revista numerica Blood Transfusion, la còla de cercaires qu’a analisat aquel fach agachèt la sang de desenats de personas que ja avián patit la covid-19, e tanben d’autras qu’encara la patissián uèi lo jorn e èran grèvament espitalizadas. En mai de trobar que lo grop sanguin de las personas pòt èsser restacat dirèctament amb lo risc de se contaminar amb lo coronavirus, los scientifics tanben trapèron que lo grop sanguin es important pendent la quita malautiá e s’aquesta se pòt agravar.
 
 
Un risc mendre
 
Per ansin, la còla de cercaires qu’a estudiat aquò analisèt la sang de mai de 1000 personas que ja avián patit la covid-19 e qu’avián pas cap malautiá grèva en mai d’estudiar tanben la sang de mai d’una centenat de malauts actuals espitalizats. Los primièrs avián un risc fòrça mendre d’èsser victimas d’aquela pandemia pr’amor que lo risc de la patir èra fòrça mai bas. Aquò poiriá aver per causa que las personas del grop O an mai de defensas, çò es d’anticòrses dels tipes A e B que d’autras personas an pas e que pòdon luchar benlèu melhor contra la covid-19; en consequéncia, lo risc de se contaminar es mendre.
 
Segon Eduard Muñoz, un dels cercaires d’aquel estudi, “ i a una proteïna coneguda coma S qu’a una estructura plan similara a la del grop sanguin O, e quand lo virus ataca la sang d’un persona d’aquel grop lo cors uman reagís en tot atacar lèu-lèu lo virus e empedís qu’aqueste s’espandisca dins l’organisme”. (Legissètz la seguida)





 
Aqueste article es  publicat dins Sapiéncia, la revista occitana de divulgacion scientifica, amb la quala Jornalet a un acòrdi de cooperacion. Podètz legir l'article entièr aicí







abonar los amics de Jornalet



 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

0_0
2.

O +

  • 0
  • 1
0_0
1.

O +

  • 0
  • 1

Escriu un comentari sus aqueste article