capçalera biera tobiers

Actualitats

La Farga Numerica: una plataforma pel desvolopament de l’occitan dins lo numeric

L’iniciativa respond al besonh de coordenar e partejar de ressorsas entre los desvolopaires que trabalhan dins lo domeni de la digitalizacion de la lenga occitana

La Farga Numerica: una plataforma pel desvolopament de l’occitan dins lo numeric
La Farga Numerica: una plataforma pel desvolopament de l’occitan dins lo numeric

Tèxte legit

Lo Congrès Permanent de la Lenga Occitana a presentada La Farga Numerica, una plataforma collaborativa que faculta l’accès e lo desvolopament d’instruments de tractament automatic de las lengas (TAL) per l’occitan. Aquela iniciativa respond al besonh de coordenar e partejar de ressorsas dins la comunautat de desvolopaires que trabalhan dins lo domeni de la digitalizacion de la lenga occitana.

Inspirada de projèctes de logicials liures, la plataforma ofrís de ressorsas coma de donadas dobèrtas, de modèls preentraïnats e d’interfàcias de programacion d’aplicacions (API, segon l’acronim anglés), aital coma un vocabulari tecnic adaptat. En mai d’aquò, compren de foncionalitats coma un servidor de Discord per empénher los desvolopaires a collaborar entre eles, e per contribuir a l’avançada tecnologica de l’occitan.

La Farga Numerica espelís del projècte “Linguatec IA”, que cèrca de crear de modèls neuronals per las lengas de paucas ressorsas, compreses l’occitan, lo catalan, lo basco e l’aragonés. Aquela plataforma permetrà una màger cooperacion transfrontalièra e l’accès multilingüe a l’informacion.

 


Per mai d’entresenhas, se pòt vesitar lo sit lafarganumerica.eu.

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Jean-Charles Valadier
1.

Aqueste trabalh es essencial per l’avenir de la lenga. Es la resulta de revendicacions ancianas per l’oficializacion de l’occitan. Òsca! E nos cal encara mai de revindicacions per mai de ressorças….

  • 1
  • 1

Escriu un comentari sus aqueste article