CAPÇALERA PAIS INVISIBLE

Actualitats

Los sobeiranistas aragoneses manifestèron dissabte a Saragossa

La plataforma populara d’esquèrra En a Tuya Man marchèt per revendicar los dreches socials e nacionals d’Aragon. Una delegacion de Libertat i portèt la solidaritat occitana

| En a tuya man
La plataforma populara En a Tuya Man, qu’amassa d’organizacions e de personalitats de l’esquèrra sobeiranista aragonesa, marchèt dissabte a miègjorn per carrièras, dins lo centre de Saragossa, amb lo lèma “O cambio ye en a tuya man” (“Lo cambiament es dins ta man”). La manifestacion se clavèt amb la lectura d’un manifèst que faguèt lo jornalista e escrivan Ruben Ramos. Se faguèt a l’ocasion de l’anniversari de la decapitacion del procuraire Chuan V de Lanuza, lo 20 de decembre de 1591. Dijòus, jorn exacte de l’anniversari, i aguèt ja una concentracion sobeiranista a Jaca.
 
Amb los actes d’aquesta dimenjada passada, En a Tuya Man cèrca de portar als ciutadans aragoneses “lo besonh d’un cambiament radical en las relacions entre l’estat espanhòl e Aragon, que se balhe a Aragon los espleches que calga per que siá considerat coma un subjècte sobeiran de plen drech, e que se bastisca las estructuras necessàrias per arribar a un país amb la capacitat de decidir el meteis”. Los manifestants denoncièron tanplan “la dictatura dels mercats” e revendiquèron “lo besonh de recuperar la sobeiranetat populara en Aragon”.
 
Chuan V de Lanuza foguèt un defensor dels dreches e de las libertats d’Aragon e foguèt executat sens cap de jutjament prèvi fa 422 ans. Sa mòrt la plorèron la majoritat dels aragoneses e a l’ora d’ara qualques collectius remembran son assassinat cada 20 de decembre. A un monument dins la vila de Saragossa. La mòrt de Lanuza es per l’aragonesisme  un “simbòl del procediment arbitrari e del mesprètz dels elèits pels dreches istorics e l’interès popular aragoneses”. Aquestes darrièrs ans, lo 20 de decembre es vengut lo jorn de las libertats nacionalas e socialas d’Aragon.
 
La solidaritat occitana amb la causa aragonesa foguèt plan presenta, amb una delegacion de Libertat!
  La solidaritat occitana amb la causa aragonesa foguèt plan presenta, amb una delegacion de Libertat!
La solidaritat occitana amb la causa aragonesa foguèt plan presenta, amb una delegacion de Libertat! | En a tuya man

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Amalric de Montreal Montreal de Carcassés
4.

#1 Mon car Francesc, me desencusaretz, mas o vos pòdi pas daissar dire aital ! Tornarem fargar un estat occitano-catalano-aragonés. O farem junts e frairals. A Murèth lo perdèrem. A Murèth lo tornarem bastir.

  • 1
  • 0
Ernèst Guevara Jr. L'Avana
3.

Mespresar un pòble es los mespresar totes ! Los Aragoneses son los nòstres faires, los Catalans los nòstres fraires bessons, e los Basques los nòstres cosins dirèctes. Comunautat umanista e solidària dels Pirenèus !

  • 1
  • 0
Terric Lausa Quilhan
2.

Una capelada als aragoneses e tanben als companhs occitanistas del movement Libertat d'i èsser estats presents.

  • 6
  • 0
Francesc francesc
1.

Visca! Encara refarem l'estat catalanoaragonès! Nosaltres amb el català i els argonesos amb l'aragonès!

  • 8
  • 2

Escriu un comentari sus aqueste article