CAPÇALERA PAIS INVISIBLE

editorial

Respectem lo confinament, combatam la paur

De mètges de Girona demandan que demorem a l'ostal
De mètges de Girona demandan que demorem a l'ostal
Divendres passat, la redaccion de Jornalet parlèrem per telefòn amb un mètge per conéisser son avís a prepaus de la situacion que sèm a viure. Li faguèrem pas una entrevista; èra aclapat d’òbra, una òbra que nos sembla eroïca, presada e mai respectabla que jamai. Per aquela rason parlèrem pas que qualques minutas. N'aguèrem pro per saber que son a trabalhar sens condicions dins un sistèma sanitari que se sarra de mai en mai de la saturacion, sustot a causa de las reduccions budgetàrias que las an patidas los diferents sistèmas de santat que pertòcan Occitània. Per manca d'aqueles mejans, los mètges e infirmièrs se tròban sovent expausats a s'infectar e maites s'infèctan. A mai, i a pas pro de ressorsas per l'atencion medicala envèrs los malauts, siá victimas del coronavirus, siá victimas de càncers, d'accidents e d'autras malautiás grèvas. La situacion es fòrça inquietanta e cresèm que caldrà demandar una explicacion als governants que decidiguèron de far d'estalvis al detriment de nòstres sistèmas sanitaris.
 
Aquel mètge encara nos diguèt quicòm mai. Èra en colèra car veniá d'èsser interpelat per las fòrças de l'òrdre que l'acompanhèron fins a l'espital ont trabalha per verificar qu'el èra vertadièrament un mètge, e per tant, que podiá circular per carrièras.
 
Dempuèi qualques jorns, la màger part dels occitans sèm confinats a l'ostal a causa de la pandemia causada per l'espelida del darrièr coronavirus. Comencèron d'èsser confinats lo mond de las Valadas, puèi los d'Aran e ara, tre lo 17 de març passat, i son los autres occitans, tanben a Mónegue ont quitament lo prince es infectat. La tòca d'aqueste confinament es d'aleugerir la contagion, protegir las personas feblas e sustot evitar la saturacion dels espitals. Per ansin, la còla de Jornalet sèm totes confinats dins nòstres ostals e cresèm qu’atal es lo melhor biais d'ajudar lo personal sanitari qu’efectua un trabalh eroïc. Per tant, encoratjam nòstres legeires a respectar las mesuras per ensajar d'arrestar la creissença exponenciala del nombre de malauts, per protegir las personas sensiblas e per daissar trabalhar los mètges. Dins aquel sens, saludam lo comunicat de l'Assemblada Occitana que demanda de respectar las mesuras de confinament e critica los comportaments irresponsables.
 
Fa doas setmanas, escriviam dins l'editorial que la Covid-19 èra pas qu'una gripa. La formulacion èra benlèu maladrecha e vos en demandam excusa. Voliam insistir sul fach que la fòrta majoritat de las personas infectadas se restablisson après una setmana. De fach, es mens la malautiá que nos cal crénher, malgrat sos efièches terribles sus de personas freulas, que, davant una contagion tan nauta, la manca de recorses per portar assisténcia  la funèsta consequéncia de la marrida gestion dels governants que priorizan l'economia a la santat. Per aquela rason, cridam a respectar las mesuras del confinament mas tanben volèm combatre la paur que son a semenar las autoritats e fòrça mèdias. Aquela paur es venguda talament granda qu'avèm quitament vist de ràzzias dins los supermercats e d'agressions contra de personas que venon d’Orient o que simplament estossisson. Es pas la paur que cal semenar mas l'informacion. Volèm pas saber quin personatge conegut s'es infectat o quant de mond son a mand de morir. Volèm conéisser d'idèas per far d'exercicis fisics a l'ostal, volèm d'informacions sus las avançadas scientificas e suls investiments dins la santat publica, volèm de conselhs per nos sonhar e sonhar los autres... L'armada que patrolha per las carrièras de l'estat espanhòl o las atestacions de desplaçament obligatòrias son pas que d'aisinas per semenar la paur. E quand avèm paur, nos prepausan de seguretat e obesissèm. Quand acceptam la paur, venèm insolidaris e mai nòstres vesins o las personas que tenon de tos venon d'enemics.
 
Lo nombre de mòrts que causa la Covid-19 sembla lo fach pus important de las informacions. Mas nos rapòrtan pas jamai lo nombre de mòrts de càncer e se i a un rapòrt amb las centralas nuclearas, ni lo nombre d'accidents de camion per rapòrt a las mèrças que se transpòrtan pas pus en tren, ni los accidents del trabalh per manca de ressorsas, ni mai se rapòrta los mòrts dins las guèrras que son tuats amb d'armas fabricadas en Carcin que s'expòrtan en Arabia Saudita. Se rapòrta pas quitament las personas que crèban de fam dins lo Mond ni la quantitat de manjar degalhat.
 
I a quicòm que si que nos fa paur, es la cortina de fum que dona aqueste confinament a certans governants que nos vòlon mòrts de paur. Crenhèm que quand serà acabat lo confinament trapem una recession economica, un aument del caumatge, una davalada dels salaris e un pòble apasimat e alienat. Avèm totun un espèr: l’alentiment economic es l’escasença d’un cambiament de sistèma. Un cambiament que pòt començar amb un clam popular que demande una explicacion als responsables d'aver talament reduch lo budget del sistèma sanitari e d'aver tan mal gerit la crisi de la pandemia.
 







abonar los amics de Jornalet

 


 
 
De mètges de Dunquèrca demandan que demorem a l'ostal
De mètges de Dunquèrca demandan que demorem a l'ostal | UL CGT DUNKERQUE

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

oksitanlaştıramadıklarımızdanmısınız Apraquital, tresena tenda apèi lo tuc còsta lo riu ont se banhan nusas las zègas a negrenuèch
5.

E çai-jos una pichona video sus los respirators fabreghats a l'estrangièrs, los industrials de frança n'en vòlon far pr'aquò.........escotatz

https://www.youtube.com/watch?time_continue=78&v=nwwFgZ3B-qc&feature=emb_logo

  • 1
  • 0
oksitanlaştıramadıklarımızdanmısınız Apraquital, tresena tenda apèi lo tuc còsta lo riu ont se banhan nusas las zègas a negrenuèch
4.

I a quicòm d’apondre çaquelà las estatisticas fachas e balhadas cada ser concernisson sonque los positius al covid19 defuntats a l’espital. Los autres defuntats dins los EHPAD, a l’ostal dintran brica dins lo comptage. I a cap de test pòst mòrtem al covid19.

Es a diser que lo nomùbre de 1100 defuntats d’aièrc es en realitat plan mai. 30%, 50% 100% ?

O sabem pas e o saurem brica tanpauc.

E dins arièja se ven de descobrir un estòc de 370 000 mascas FFP2 dins un engard de la comuna de l’avelanièr. Osca per aquela remirabla gestion !

https://www.20minutes.fr/societe/2747595-20200325-coronavirus-ariege-stock-370000-masques-oublies-sous-sol-hangar-resurgit

Qual sap se cal pas crentar mai l’incompetencia del govèrn ?

De segur que òc!

  • 2
  • 0
oksitanlaştıramadıklarımızdanmısınız Apraquital, tresena tenda apèi lo tuc còsta lo riu ont se banhan nusas las zègas a negrenuèch
3.

Ah las paurs, son pas jamais solas las paurs, n’en pòt i aver un faramat de paurs ligadas, sufís d’agachar qualques morres comborits a la televizion, una paur n’endralha una autre…

Una pichona escorreguda cap a la Barganha Financièra : Lo Barganh, lo Mercat.

Fa gaireben tres setmana que la Borsa davala, se pòt vèire al travers de son indici magèr e plan coneigut lo CAC 40 que s’eissuga una perda de prep de 35%. Cada jorn o podetz seguir « in live » coma ça dison ara, nosaus disem “seguir a fial” es a diser de contunh.

Desempuèi dimarç darrièr son enebit las vendas a perda sus 92 uchaus* de la borsa parisenca. Atal fuguèc anonciat per l’AMF (Autoritat dels Mercats Financièrs)

La venda a perda (o descobert) consitís a vendre d’ uchaus qu’avetz pas dins las botgetas  , mas que supauzatz d’aprep las vòstras analisas ponchudas que contunharà de caire per fin far profièg amb una mecanica de manleu e de tornar crompar.

Esquematicament es :
Vendi 100 uchaus de jornalet qu’ai pas al Pretz de 50€ l’unitat = 5000€
E los torni crompar, los me cal ben liurà, al pretz de 40€ L’unitat = 4000€ lo benifici es de 1000€ dins la botgeta ! Cocanha e recocanha !

òuuu Damri diu , baste que total quitessa pas lo projecte d’eolienas flotejantas en mar del nòrd qu’es a finançar, sariá grand dòl e delanhós

Una de las grandas paur es d'aver un estat en quincanèla, nos trobarian alavetz dins una sembla situacion al a de sortida de guèrra 39-45.

* Uchau es lo mot occitan fargat en 1304 se me rementi plan, de doblidar pas qu’es nosaus occitan qu’avem inventat las societat ambe uchau, assemblada de parièrs eleccion d’un consel de direccion.
* Parièr es de la meteissa mena es un « accionari »
* Parson es lo « dividende ».
* Regent èra lo PDG elegit pel conselh d’administracion.

Per la seguida al cò que ven

  • 1
  • 0
Black Blòc Joe
2.

De mètges de Girona demandan que demorem a l'ostal ! Aital, poirem crebar solets, tranquilles dins un país de mèrda (es a dire ultraliberal) qu'a pas mai d'espital public per sonhar las gents ?… Se que non, los milionaris pòdon pas tranquillament venir miliardaris.

  • 5
  • 4
Papioli
1.

Confinat, confinat, confinat enguera e enguera...
E, si lo cofinament era la malaudia de l'ospitau? Autre còp, botavan las personas peitrinairas dins dau sanatòriums qu'eran installats en plen aer, a la campanha, a la montanha. Mas, aura, los malaudas son confinats e quò date pas dau coronavirus.

Una femna disset a son medecin : "Doctor, chaldria que me balhessetz un medicament que me faguessa. Aitau, l'òm balha un chec en blanc au doctor e a tot lo sistem medicau. Aitau i aura de mai en mai de trabalhadors medicaus e de malaudes. Bah! tant qu'i aura la securitat sociala per paiar e de millions de personas que reclaman un medicament sens jamai controlar lo sistem medicau, perqué cambiar?

Lo coronavirus es pas e sera pas responsable de l'efondrament dau sistem economic e financier. Quò es lo contrari. Lo sistem economic e financier es preste de far banquerota e lo coronavirus es aqui per deviar los problems vertadiers e benleu instaurar la lei martiala., Un doctor disia sur lo net : "es mens paur dau coronavirus que de la limitacion de las libertats individualas".

  • 8
  • 11

Escriu un comentari sus aqueste article