CAPÇALERA PAIS INVISIBLE

Actualitats

Argeria se recòrda del masèl de 1961 a l’inauguracion dels Jòcs de París

D’atlètas argerians an lançadas de flors dins l’aiga de Sèina en remembrança de las victimas del massacre de París de 1961

Argeria se remebra del masèl de 1961 dins l’inauguracion dels Jòcs de París
Argeria se remebra del masèl de 1961 dins l’inauguracion dels Jòcs de París

Tèxte legit

Dins l’encastre de la ceremònia d’inauguracion dels Jòcs Olimpics de París 2024, divendres passat, la delegacion argeriana aprofechèt l’escasença per mandar un messatge de memòria istorica. Pendent lodesfilat, que se debanèt sus de vaissèls que navigavan long de l’emblematic fluvi Sèina, d’atlètas argerians lancèron de flors dins l’aiga en remembrança de las victimas del massacre de París de 1961.

Lo 17 d’octòbre de 1961, aperaquí 30 000 argerians manifestèron pacificament en França per promòure l’independéncia de lor país. La protèsta foguèt violentament reprimida per la polícia francesa, queprovoquèt la mòrt d’entre 70 e 200 personas, segon divèrsas sorsas. L’istorian Jean-Luc Einaudi (1951-2014) estimèt qu’entre 200 e 395 argerians foguèron tuats aquela davalada, amb qualques còrses getats dins Sèina.

Lo gèst simbolic de la delegacion argeriana a la ceremònia d’inauguracion, que se tenguèt pel tresen còp dins la capitala francesa, cèrca d’assegurar qu’aquel episòdi tragic siá pas oblidat. Ongan, l’Assemblada Nacionala francesa a votat d’establir una jornada de commemoracion pel massacre del 17 d’octòbre de 1961, reconeissent e condemnant oficialament los eveniments.

 

 

 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

cissonet occitània
1.

De legir : https://bourgoisediteur.fr/catalogue/le-visage-de-pierre

  • 8
  • 1

Escriu un comentari sus aqueste article